[E-Orfeas.gr] Murat Durmaz «Κοιτώ την Ελλάδα και στέλνω νοερά την αγάπη μου!»

Murat Durmaz, ένας νέος τραγουδιστής από την γειτονική μας Τουρκία, που τον έχουμε γνωρίσει μέσα από την συμμετοχή του σε κάποιες σειρές κι από τα τραγούδια του μας συστήνεται… Ο Μurat δίνει στον Ορφέα μία συνέντευξη στην οποία μιλάει για τα σχέδιά του, τη συνεργασία του με τη στιχουργό Ευανθία Μάγνη, αλλά και την αγάπη του προς τους Έλληνες ποιητές.

Γεια σου Μurat! Σε καλωσορίζουμε στην Ελλάδα! Ας σε γνωρίσουμε λίγο καλύτερα λοιπόν με μας ερωτήσεις… Μίλησε μας λίγο για την καριέρα σου….
Θέλω να σας πω ένα μεγάλο και ζεστό «καλός σας βρήκα» , από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από την Τουρκία. Κατ’ αρχάς να σας συστηθώ ως μουσικός και ερμηνευτής, έχω μέχρι τώρα 4 προσωπικά άλμπουμ, αρχικά ήμουν μέλος ενός συγκροτήματος με το όνομα «isigin yanmasi», σαν κιθαρίστας και τραγουδιστής του γκρουπ και είχαμε κυκλοφορήσει το άλμπουμ «birdenbire» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία εδώ. Αργότερα ήρθαν τα προσωπικά μου άλμπουμ «ben giderim», «son kahve», «aklimda kalanlar». Στο ενδιάμεσο από όλα αυτά, είμαι δάσκαλος μουσικής, διδάσκω κιθάρα σε πολλά νέα παιδιά και τα παροτρύνω να ασχοληθούν περισσότερο με την μουσική. Αγαπώ την ροκ μουσική, πιστεύω ότι η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα που ενώνει τους λαούς.  Έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα πολλά Ελληνικά ροκ τραγούδια και θέλω να ερμηνεύσω κάποια από αυτά… ή κάτι καινούργιο ίσως…

Τότε να σε ρωτήσουμε… αν αυτό είναι, όνειρο; Σχέδιο για το μέλλον; ή κάτι που θα υλοποιηθεί σύντομα;

Η εταιρία που με εκπροσωπεί («ΙΚΙ ΝΟΚΤΑ») έκανε κάτι θαυμάσιο για εμένα πρόσφατα, με σύστησε στην Ευανθία Μάγνη, που εκπροσωπεί και εκείνην στην Τουρκία.  Όταν διάβασα κάποιους στίχους της, ένοιωσα ότι μιλά για μένα, ότι με γνωρίζει, ότι εξηγεί την ζωή μου,  δεν ξέρω αν αυτό που μας ένωσε τελικά με την Ευανθία ήταν το Αιγαίο… ή ότι μιλάμε ακριβώς την ίδια γλώσσα στην τέχνη, όμως είμαι ήδη στο στούντιο και ετοιμάζω κάποια δικά της τραγούδια, το ένα είναι σε μουσική της Ζωής Τηγανούρια. Σύντομα θέλω να κάνω και κάποια ντουέτα με Ελληνοτουρκικό στίχο της Ευανθίας, το έχουμε συζητήσει, μου άρεσε ο Νικόλας Αδέσποτος που άκουσα σε ένα τραγούδι της, ίσως αυτό είναι ένα κοντινό πλάνο, άλλωστε με τους Έλληνες μας ενώνουν τόσα πολλά που αυτές οι συνεργασίες είναι ένα καλό μήνυμα για την φιλία που μας ενώνει και την καλή γειτονία. Οπότε θεωρώ πλέον δεδομένο ότι στιχουργικά έχω καλυφτεί πλέον και χαίρομαι για αυτό γιατί κάθε μουσικού ένα μεγάλο άγχος είναι ο στιχουργικός τομέας.

Αυτό είναι θαυμάσιο νέο, ένας Τούρκος μουσικός να επιλέγει ως στιχουργό του μια Ελληνίδα, όμως, θα σε δούμε σύντομα στην Ελλάδα;
Σκέφτομαι να έρθω την άνοιξη, να παρουσιάσω τα πρώτα δείγματα αυτής της συνεργασίας και να συναντηθώ από κοντά και να συζητήσω το ενδεχόμενο για κάποια ντουέτα με Έλληνες ερμηνευτές. Η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός για μένα, πάντα κοιτώ, στο βάθος, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και στέλνω την αγάπη μου απέναντι… σε σας…

Murat, πως νοιώθεις όταν βρίσκεσαι πάνω στην σκηνή;

Στην σκηνή νοιώθω ζωντάνια, παίρνω οξυγόνο, ένα μοναδικό μέρος που επικοινωνώ με τον κόσμο απευθείας,  όταν βρίσκομαι πάνω στην σκηνή ξεχνώ τα πάντα, δεν υπάρχουν λογαριασμοί, πιστωτικές κάρτες, δυστυχία, πόνος, μόνο  μουσική… μουσική, εγώ κι ο κόσμος. Αν όλοι μπορούσαμε να τραγουδάμε, να βρεθούμε όλοι σε μια σκηνή πάνω και να ξεχάσουμε όλα τα υπόλοιπα, δεν θα ξαναυπάρξει πόλεμος και δυστυχία, μόνο μελωδία και χαρά να μοιραστούμε.

Θα έχουμε σύντομα καινούργια σου δισκογραφική δουλειά;
Το άλμπουμ μου, «Aklimdan Kalanlar» κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι, ακόμη έχω συναυλίες προώθησης του, προσπαθώ να κάνω ένα βήμα την φορά και αυτό το βήμα να είναι σταθερό, στην ιστοσελίδα μου www.muratdurmaz.com υπάρχει το πρόγραμμα συναυλιών μου,  όμως τώρα που προέκυψε η συνεργασία μου με την Ευανθία, ηχογραφούμε και… σύντομα θα σας εκπλήξουμε με κάτι διαφορετικό… 

Σε αναμονή λοιπόν… όμως να σε ρωτήσω ποια ήταν η πιο όμορφη στιγμή της μουσικής σου καριέρας;

Η πιο καλή στιγμή που είχα ήταν πρόσφατα σε μια συναυλία μου… ξαφνικά άκουσα ήχο κιθάρας πίσω μου… γύρισα και ήταν στην σκηνή ένας μαθητής μου… σε λίγα λεπτά είχαν ανέβει πάνω στην σκηνή… 50 μαθητές μου και με συντρόφευσαν… Συγκινήθηκα, ήταν μοναδική στιγμή για εμένα.

Υπάρχουν Έλληνες που θα ήθελες να συνεργαστείς μουσικά;
Φυσικά πολλοί, τώρα που έχω την προσωπική μου Ελληνίδα στιχουργό… θα δοκιμάσω πολλά πράγματα! 

Θέλεις να μας πεις κάποια πράγματα για την καθημερινότητα σου; Τι σε ξεκουράζει;
Είμαι φανατικός αναγνώστης βιβλίων, γράφω κάποια πράγματα κι ο ίδιος, που δημοσιεύω κατά καιρούς σε κάποια έντυπα, έχω μια τεράστια βιβλιοθήκη και νοιώθω υπερήφανος για αυτό. Στην βιβλιοθήκη μου σημαντική θέση κατέχουν, Σεφέρης, Ρίτσος, Καβάφης, δίπλα στους Nazim Hikmet, Cemal Sureva και Ahmed Arif. Ο Νίκος Καζαντζάκης κρατά ένα μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης μου, με τα μυθιστορήματα του, όμως δεν μου αρκεί θέλω να μάθω και τους νεότερους Έλληνες συγγραφείς. Οπότε σε μένα ταιριάζει αυτό που λένε… δως μου βιβλίο και πάρε μου την ψυχή.

Murat, σε ευχαριστούμε πολλή και περιμένουμε να σε δούμε σύντομα από κοντά…
Εγώ σας ευχαριστώ, τώρα που έχω καλούς φίλους στην Ελλάδα, θα είμαστε σε επικοινωνία. Θα έρθω σύντομα κι, ως τότε, σας στέλνω την αγάπη μου από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Πηγή: e-orfeas.gr