Συνέντευξη με την ανατρεπτική ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΑΓΝΗ

Η συγγραφέας Ευανθία Μάγνη είναι η ιδιοκτήτρια της δισκογραφικής εταιρίας που εμπιστεύονται ήδη ο Γιώργος Νταλάρας, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος.

Μιλά στο Κουρδιστό Πορτοκάλι για τα κακώς κείμενα της μουσικής βιομηχανίας, απαντά στους «επικριτές» της και αποκαλύπτει ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της.

Από την Ιόλη Πιερίδη

 Πριν από ένα  χρόνο πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις την Spider Music. Σε μια εποχή που οι δισκογραφικές εταιρίες διανύουν μια περίοδο κρίσης, τι ήταν αυτό που σε ώθησε προχωρήσεις στην υλοποίησης της εταιρίας;

Σίγουρα δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα… πάμε , ήταν μια απόφαση που ήρθε μετά από πολλές σκέψεις, η δισκογραφία στην Ελλάδα διανύει κρίση αυτό είναι σίγουρο, όπως όλοι οι κλάδοι μόνο που εμένα προσωπικά δεν με έχουν πείσει ότι για την κατάντια φταίει μόνο η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, πιστεύω ότι έχουν γίνει λάθη, σοβαρά λάθη που δυστυχώς στόχο έχουν τον πολιτισμό μας, τους καλλιτέχνες μας, τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν, θέλω να πιστεύω ότι η Spider Music θα προσπαθήσει α μη τι άλλο να επαναπροσδιορήσει τον όρο δισκογραφία στον τόπο μας.

Ήδη, από τα πρώτα κιόλας μουσικά της βήματα, η Spider συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Πλέον, έχει στο δυναμικό της από τις μεγαλύτερες προσωπκότητες της ελληνικής μουσικής βιομηχνίας, όπως τον Γιώργο Νταλάρα, τον Ορφέα Περίδη, την Γλυκερία, τον Δημήτρη Μπάση  κα. Τι ήταν αυτό που ενέπνευσε τους συγκεκριμένους ανθρώπους να συνεργαστούν με μια σχετικά νεοσύστατη δισκογραφική εταιρία;

Ίσως το ότι τα κάνω όλα λάθος! Τίποτε από τα σωστά των άλλων δισκογραφικών εταιριών, δεν είμαι επιχειρηματίας ποτέ δεν θα γίνω, ποτέ δεν θα κλείσουν ραντεβού για να με δούνε θα με συναντήσουν στα στούντιο δίπλα τους να συζητάμε για όμορφες παραγωγές, θα κάνουμε όνειρα μαζί και θα δημιουργούμε παρέα.

Δεν με είδαν ποτέ με μολύβι και χαρτί να κάνω υπολογισμούς και ούτε θα με δούνε, δεν είμαστε μια εμπορική επιχείρηση, είμαστε μια παρέα, μαζί πάμε και μαζί θα βρούμε τις λύσεις, στηριζόμαστε ο ένας στον άλλον καθημερινά και μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα.

Έπαιξαν ρόλο και οι προσωπικές σου γνωριμίες;

Φυσικά, αρχικά με γνώρισαν οι περισσότεροι ως άνθρωπο αργότερα προέκυψε η συνεργασία.

Πόσο εύκολο είναι να συνεργάζεσαι με εκκεντρικούς καλλιτέχνες, αλλά και πόσο εφικτό είναι επίσης να διατηρείς και τις ισορροπίες;

Κάθε άνθρωπος έχει τις παραξενιές του, είτε είναι καλλιτέχνης είτε όχι. Και εγώ προσωπικά δεν είμαι εύκολος άνθρωπος έχω το γνώθι σαυτόν, γενικότερα στην ζωή είναι καλό να κρατάμε τις ισσοροπίες όμως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές, δόξα το θεό μέχρι τώρα μια χαρά τα πάμε.

Πολλοί έσπευσαν να πουν πως πίσω από την Spider Music κρύβονται συμφέροντα, offshore εταιρίες. Ποιούς ενοχλεί η Spider Music;

Το ακούω συχνά στην αρχή με ενοχλούσε, ίσως έφταιγε η σχέση που έχω με την Sony Music Turkey,  τώρα απλώς γελάω και σκέφτομαι το ρητό μας που λέει ” Όσα δεν φτάνει αλεπού” , αν ενοχλώ δικό τους πρόβλημα ας επικεντρωθούν πως θα γίνουν αυτοί καλύτεροι παρά να ασχολούνται μαζί μας.

Μέχρι στιγμής, έχεις εισπράξει αχαριστία από καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκες;

Αχαριστία, καλή ερώτηση. Έχω γνωρίσει αχάριστους ανθρώπους όμως ο καθένας μπορεί να πάρει αυτό ακριβώς που είμαι αποφασισμένη να δώσω τίποτε παραπάνω, οπότε δεν νιώθω άσχημα, αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας είναι η συνεργασία που έχω με δοτικούς υπέροχους ανθρώπους που με έχουν στηρίξει.

Αν κάποιος επισκεφτεί το site της Spider θα συνειδητοποιήσει πως υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από καλλιτέχνες που ανήκουν σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια. Ποιός είναι ο στόχος σου;

Υπάρχει ένας κοινός άξονας, καλή Ελληνική μουσική, υπάρχουν οι καλλιτέχνες που δεν χρειάζονται συστάσεις, που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και υπάρχουν και οι νέοι καλλιτέχνες, προσπαθούμε να τους δώσουμε βήμα, μια ευκαιρία αυτό που λείπει τα τελευταία χρόνια, τα νέα παιδιά περιφέρονται δεξιά και αριστερά και απογοητεύονται εκτός αν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και πληρώσουν. Το τι, μην τα ρωτάς. Απογοήτευση σκέτη!

Υπάρχει κάποιο μεγάλο project που βρίσκεται στα σκαριά;

Αν ήταν μόνο ένα θα ήμουν απογοητευμένη. Είναι πολλά και σύντομα θα τα παρουσιάσουμε.

Εκτός από ιδιοκτήτρια της Spider Music είσαι στιχουργός, αλλά και συγγραφέας. Πόσο εύκολο είναι να είσαι επιχειρηματίας και συγγραφέας ταυτόχρονα, δεδομένου πως πολλές φορές οι σκληρές απιτήσεις μιας επιχείρησης δεν σου αφήνουν περιθώρια να χαλαρώσεις

Δεν με θεωρώ επιχειρηματία, ούτε θέλω να με φανταστώ ποτέ έτσι. Στο γραφείο λέω στα παιδιά ότι αν νιώσω κάποια στιγμή ότι είναι δουλειά θα έχουμε πρόβλημα, θέλω να αντιμετοπίζω αυτόν τον ρόλο μου σαν έναν καθημερινό καφέ με φίλους που συζητάμε και πράττουμε δημιουργικά πράγματα. Χρόνος υπάρχει για τα πάντα, αρκεί να υπάρχει έμπνευση , ένα βιβλίο δημιουργείτε στο μυαλό μου, κάθε σελίδα του το ολοκληρώνω, ολοκληρώνω τους χαρακτήρες την ροή την αρχή τη μέση και όταν φτάνει στο τέλος τους τότε κάθομαι και το γράφω, οι στίχοι είναι μια άλλη υπόθεση… δεν είμαι στιχουργός, συγγραφέας είμαι, στίχους υπογράφω σπάνια.

Ποιά είναι η πηγή της έμπνευσής σου;

Το οξυγόνο, η ζωή, κάθε μορφή ζωής γύρω μου, ενίοτε και ο καφές που πίνω ?

Ποιά είναι η συμβουλή που δίνεις στους νέους καλλιτέχνες που θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική και την δισκογραφία;

Μια και με δυνατούς μαύρους bold χαρακτήρες, να μην αγοράζουν καρριέρα! Με το σπαθί τους και την αξία τους. Μακριά το χέρι από την τσέπη τους.

Τα τελευταία χρόνια, η ιδιωτική τηλεόραση έχει κατακλυστεί από μουσικά talent shows. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν και όσο περνούν τα χρόνια, γίνονται ακόμα ιγότεροι. Ποιά είναι η δική σου άποψη;

Μόδα είναι θα περάσει…

Ποιό είναι το σημαντικότερο μάθημα ζωής που έχεις πάρει μέχρι σήμερα;

Μαθήματα πολλά, δεν ήρθα σε αυτήν την ζωή με εγχειρίδιο λειτουργίας, δοκιμάζω πράττω μαθαίνω! Αλλά ποτέ δεν μετανιώνω για τίποτε!